Close

Ras informatie
Standaard langharige Teckels

De Standaard langharige Teckel staat bekend als de meest zachtaardige van alle teckels, dat komt omdat het de grootste soort is van de teckels en omdat er heel lang geleden een spaniël in is gefokt, vandaar ook het lange haar. Het is een echte gezelschapshond en wil niets liever dan bij je zijn. Het ras is van origine gefokt voor de jacht op vossen en is nog steeds actief op dit gebied, vandaar ook het zelfstandige karakter. De standaard langharige teckel wordt geprezen voor zijn hoge knuffelgehalte, onvoorwaardelijke trouw, vrolijke natuur, nieuwgierigheid en alertheid. Wij kennen geen enkel ras dat intelligenter is; ze zijn zeer vindingrijk en onomkoopbaar. 

 

Het allerleukste wat ons betreft is dat ze humor hebben, actief en enorm speels zijn tot op hoge leeftijd en in staat je iedere dag weer te laten schaterlachen, ongeacht hoe je dag was. Hoewel ze uitstekend te trainen zijn, zijn ze niet slaafs; met een teckel werk je sámen.

Kind- en diervriendelijk

Ze zijn zeker kind- en andere huisdieren-vriendelijk, mits ze er op jonge leeftijd goed mee gesocialiseerd zijn. Zoals voor iedere hond geldt: pas op met heel kleine kinderen. Ze staan ondanks hun geringe hoogte echt wel hun mannetje dus een grotere soortgenoot in huis erbij is geen enkel probleem.

Gezelschapsdier

Het zijn echte gezelschapsdieren. Als je een hond zoekt die veel alleen gelaten kan worden, is de teckel niet het juiste ras voor je. Ze knuffelen graag met je, liefst op schoot of tegen je aan en laten zich ook graag prinsheerlijk verwennen!

Goede waker

Hoewel ze korte pootjes hebben, zijn ze dapper als een leeuw en zullen ze ongewenst bezoek zéker aankondigen. Ook buiten op straat kunnen ze waaks zijn naar vreemden. Mits goed opgevoed, zullen ze echter niet onnodig blaffen.

Houd van activiteit

Teckels zijn nieuwgierige en actieve honden. Hoewel ze geen halve marathons zullen lopen, hebben ze niet genoeg aan een simpel blokje om. Ze hebben het echt nodig om regelmatig een stevige wandeling te maken met voldoende uitdaging en het liefst op "ruig" terrein. Mocht dat nou eens niet lukken, geef ze dan in ieder geval voldoende geestelijke uitgedaging. Want als een teckel zich verveelt, kan hij uit frustratie nog weleens gaan "slopen".

Hoogte
meestal onder 25 cm
Leeftijd
12 tot 15 jaar
Gewicht
8 - 12 kg

Persoonlijkheid

BIG personality! Eigenlijk gewoonweg té leuk! Verslavend ook want meestal blijft het niet bij één teckel.

Gezondheid

Goed gefokte (en dus getest op o.a. ECVO) teckels hebben in de regel geen ras gerelateerde gezondheidsproblemen. Echter, teckels hebben een lange rug en korte pootjes. Laat ze daarom ook niet steeds op en af de bank springen maar maak bijvoorbeeld gebruik van een loopplankje. Laat ze in géén geval traplopen en voorkom overgewicht! Ook is goede voeding en voldoende- en verantwoorde beweging van groot belang om een rughernia tegen te gaan.

 

Castratie/sterilisatie: recente studie van Universiteit Diergeneeskunde Gent (2021) heeft uitgewezen dat er een duidelijke relatie is tussen vroege castratie/sterilisatie en (ernstige) gewrichtsproblemen, vachtverandering en incontinentie. Kort samengevat adviseert de Universiteit teefjes toch wèl te laten castreren maar dan ná het tweede levensjaar doch vóór 2,5 jarige leeftijd om de kans op (levensbedreigende) baarmoederontstekingen en tepelkanker te voorkomen. Voor reuen adviseert zij juist niet te castreren tenzij medisch noodzakelijk of bij veelvuldig rijgedrag/weglopen. 

Beweging en oefening

Teckels zijn zeer gemakkelijk te trainen juist omdat ze zo slim zijn. Houd wel altijd je training relatief kort en beloon vrolijk en aanmoedigend. Zorg dat je training áltijd eindigt op een hoogtepunt met een leuk (snuffel-)spelletje als beloning en je hebt binnen de kortste keren een heel scala aan kunstjes in the pocket met je teckel. Positieve kanten hebben ook keerzijden: als de training te “makkelijk” is (teveel herhaling en te weinig afwisseling) of met een negatieve sfeer,  is een teckel plots selectief doof en is dan ook onomkoopbaar.

Voeding

Zelf geven wij onze honden de “OCEAN” brokken van Eukanuba. Dit is een kwalitatief zeer hoogwaardige, 100% graanvrije en hypo-allergene brok op basis van o.a. zeevis en zoete aardappel. Tevens krijgen ze 1 keer per week KVV. Als extra lekkernij krijgen ze een vers visje, stukje groente/fruit en natuurlijk-gedroogde beloningssnoepjes en -kluiven. Met name de ÖCEAN brokken bevelen wij ten zeerste aan, liefst gedurende hun hele leven maar zéker gedurende het eerste levensjaar (de puppyvariant) waarin ze zo enorm hard groeien. Hoogwaardige voeding verlaagt namelijk de kans op gezondheidsproblemen en voorkomt groeipijnen bij puppy’s! Welke voeding je na het eerste levensjaar ook verkiest, volg altijd het voedingsadvies op van de fabrikant en voer “op het oog”, dat wil zeggen dat als je teckel net iets te vol wordt, verlaag je de aanbevolen hoeveelheid iets.

Verzorging

Een keer per week even lichtjes borstelen i.v.m. mogelijke klitjes bij de oren en flanken volstaat. Verder dien je de haren tussen de tenen regelmatig te knippen, indien nodig de nageltjes te knippen, de oorschelp schoon te houden en evt. de tanden te poetsen. That’s it. Easy!