Close

Ras Informatie
Golden Retriever

Eigenlijk hebben we hier maar twee woorden voor nodig:

PERFECTE GEZINSHOND

Een Golden Retriever is een uiterst vriendelijke hond voor mens en dier, van nature evenwichtig, aanhankelijk en enorm kindvriendelijk, met een zéér groot aanpassingsvermogen en een vrolijke inslag. Van origine zijn ze gefokt voor de jacht (het ophalen van de prooi ná het schot) en zijn ze gèk op water (en modderpoelen als er geen water is☻). Ze zijn sportief, houden van lange wandelingen en zijn heel gemakkelijk te trainen, óók voor mensen met weinig of geen ervaring; ze werken graag voor je! Bovenal zijn ze vergevingsgezind, “voorzichtig” en bescheiden van aard wat erg fijn is als je kleine kinderen hebt.

 

HUN ZACHTAARDIGE KARAKTER RAAKT ONS IEDERE DAG WEER… ZO MOOI…

GRMP Pure Golden Kindness
Kindvriendelijk

Goldens worden wereldwijd geroemd voor hun kindvriendelijkheid! Dit komt omdat ze precies aanvoelen wanneer en met wie ze lekker wild kunnen spelen en wanneer juist niet. Ze zijn zeer vergevingsgezind en heel "voorzichtig" alsmede bescheiden van aard wat erg fijn is als je kleine kinderen hebt. Leer je kinderen echter wel dat de rustplek (bijvoorbeeld de mand) wel ook ècht de rustplek is en dat de kids daar weg blijven.

Gezelschapsdier

Een Golden Retriever is écht een volwaardig gezinslid en wordt niet gelukkig als hij veel alleen gelaten wordt. Dus als je een hond zoekt die veel alleen gelaten kan worden, is de golden niet het juiste ras voor je. Ze zijn aanhankelijk en komen graag een knuffel bij je halen en zijn voor alles "in", als ze dat maar sámen met je mogen doen.

Matige waker

Golden Retrievers kondigen bezoek over het algemeen wel even aan maar zetten vervolgens meteen koffie met een koekje klaar, óók als dat bezoek ongewenst is, immers:
"Iedereen is toch lief?"

Houd van activiteit

Goldens zijn rustige honden binnenshuis, doch lekker actief buiten. Ze houden van lange wandelingen met uitdaging (wisselende lokaties). Ook zwemmen en apporteren behoort tot de favoriete to-do list. En ze werken heel graag voor hun baas! Dus ga vooral cursussen/trainingen en/of andere leuke dingen met ze doen want daar maak je ze oprecht blij mee (én het is goed voor jullie band). Ze kunnen zich prima aanpassen als je toevallig een keer wat minder tijd hebt maar je doet ze echt tekort als je niet lekker met ze bezig bent (en jezelf ook trouwens☻).

Hoogte
♀ 51 tot 56 cm
♂ 55 tot 61 cm
Leeftijd
10 tot 13 jaar
Gewicht
♀ 25 tot 32 kg
♂ 30 tot 35 kg

Persoonlijkheid

Golden Retrievers zijn uiterst vriendelijk voor alles en iedereen en zeer bescheiden en geduldig van aard. Ze vinden ALLES leuk, als ze dat maar sámen met je mogen doen. Wij kennen geen enkel ander ras dat zich zó makkelijk aanpast aan het leven van de baas/het gezin.

Gezondheid

Mits goed gefokt, zullen zich in de regel niet veel ras gerelateerde gezondheidsproblemen voordoen. De meest voorkomende ras gerelateerde gezondheidsproblemen zijn gewrichtsproblemen (HD / ED) en huidziektes (ICT). Wij selecteren zeer streng om dit zoveel als mogelijk op voorhand uit te sluiten. Echter, HD en ED kunnen ook op latere leeftijd ontstaan door verkeerde beweging, zoals traplopen, in en uit de auto springen, etc. Dat is dus aan de baasjes om te voorkomen nadat de pups bij ons zijn uitgevlogen. Daarnaast is goede voeding, evenals het voorkomen van overgewicht van groot belang. Studies hebben uitgewezen dat er een duidelijke relatie is tussen vroege castratie/sterilisatie en gewrichtsproblemen. Wij staan daar dan ook zéker niet achter vóór het tweede levensjaar maar liever zelfs helemaal niet tenzij medisch noodzakelijk.  

Beweging en oefening

 Een Golden Retriever is een jachthond. Dat betekent dat ze veel beweging nodig hebben. Een simpel blokje om een paar keer per dag is dan ook niet voldoende. Rustige dravend naast de fiets is bijvoorbeeld een goede optie om ze in goede conditie te houden. Als het even door bijvoorbeeld een griepje niet lukken om flinke afstanden te lopen, passen ze zich wel moeiteloos aan zonder dat ze dan vervelend worden in huis. 

Het zijn intelligente honden die gemakkelijk te trainen zijn. Ze werken graag voor hun baas en de beste resultaten behaal je met een vriendelijke toon/sfeer. Hoewel er geen makkelijkere en lievere hond ter wereld is, is een puppy- en vervolgtraining wel aan te bevelen. Ze moeten immers leren wat je van ze verlangt.

Voeding

Zelf geven wij volledig natuurlijke brokken van Cenaturio in combinatie met KVV en verse vis en bevelen dit ook ten zeerste aan. Daarnaast krijgen onze honden dagelijks een stukje groente/fruit. Hoogwaardige voeding verlaagt namelijk de kans op gezondheidsproblemen en voorkomt groeipijnen bij puppy’s! Welke voeding je ook verkiest, volg altijd het voedingsadvies op van de fabrikant en voer “op het oog”, dat wil zeggen dat als je golden net iets te vol wordt, verlaag je de aanbevolen hoeveelheid iets.

Verzorging

Een Golden Retriever heeft een boven- en een ondervacht. Één keer per week goed door borstelen met wat extra aandacht voor de oren en broek i.v.m. mogelijke klitvorming volstaat. Echter, en dit is in onze ogen het enige nadeel van een Golden Retriever, ze verliezen het hele jaar door haar met pieken bij het wisselen van de zomer- en wintervacht. Kwalitatief goed voer geven scheelt enorm en als ze gezwommen hebben, is het droogblazen met een waterblazer (een soort heel hard blazende föhn) ideaal. Niet alleen zijn ze dan weer lekker droog/fris, maar ook blaas je hiermee de losse haren eruit.

Verder dien je de haren tussen de tenen regelmatig te knippen, indien nodig de nageltjes te knippen, de oorschelp schoon te houden en kan je evt. de tanden poetsen als je dat wilt. That’s it.

 

Studies hebben uitgewezen dat (behalve een duidelijke relatie tussen vroege castratie/sterilisatie en gewrichtsproblemen) de vacht er minder mooi van wordt.