Close

Ras Informatie
Golden Retriever

Eigenlijk hebben we hier maar twee woorden voor nodig:

PERFECTE GEZINSHOND

Een Golden Retriever is een uiterst vriendelijke hond voor mens en dier, van nature evenwichtig, aanhankelijk en enorm kindvriendelijk, met een zéér groot aanpassingsvermogen en een vrolijke inslag. Van origine zijn ze gefokt voor de jacht (het ophalen van de prooi ná het schot) en zijn ze gèk op water (en modderpoelen als er geen water is☻). Ze zijn sportief, houden van lange wandelingen en zijn heel gemakkelijk te trainen, óók voor mensen met weinig of geen ervaring; ze werken graag voor je! Bovenal zijn ze vergevingsgezind, “voorzichtig” en bescheiden van aard wat erg fijn is als je kleine kinderen hebt.

 

HUN ZACHTAARDIGE KARAKTER RAAKT ONS IEDERE DAG WEER… ZO MOOI…

Kindvriendelijk

Goldens worden wereldwijd geroemd voor hun kindvriendelijkheid! Dit komt omdat ze precies aanvoelen wanneer en met wie ze lekker wild kunnen spelen en wanneer juist niet. Ze zijn zeer vergevingsgezind en heel "voorzichtig" alsmede bescheiden van aard wat erg fijn is als je kleine kinderen hebt. Leer je kinderen echter wel dat de rustplek (bijvoorbeeld de mand) wel ook ècht de rustplek is en dat de kids daar weg blijven.

Gezelschapsdier

Een Golden Retriever is écht een volwaardig gezinslid en wordt niet gelukkig als hij veel alleen gelaten wordt. Dus als je een hond zoekt die veel alleen gelaten kan worden, is de golden niet het juiste ras voor je. Ze zijn aanhankelijk en komen graag een knuffel bij je halen en zijn voor alles "in", als ze dat maar sámen met je mogen doen.

Matige waker

Golden Retrievers kondigen bezoek over het algemeen wel even aan maar zetten vervolgens meteen koffie met een koekje klaar, óók als dat bezoek ongewenst is, immers:
"Iedereen is toch lief?"

Houd van activiteit

Goldens zijn rustige honden binnenshuis, doch lekker actief buiten. Ze houden van lange wandelingen met uitdaging (wisselende lokaties). Ook zwemmen en apporteren behoort tot de favoriete to-do list. En ze werken heel graag voor hun baas! Dus ga vooral cursussen/trainingen en/of andere leuke dingen met ze doen want daar maak je ze oprecht blij mee (én het is goed voor jullie band). Ze kunnen zich prima aanpassen als je toevallig een keer wat minder tijd hebt maar je doet ze echt tekort als je niet lekker met ze bezig bent (en jezelf ook trouwens☻).

Hoogte
♀ 51 tot 56 cm
♂ 55 tot 61 cm
Leeftijd
10 tot 13 jaar
Gewicht
♀ 25 tot 32 kg
♂ 30 tot 35 kg

Persoonlijkheid

Golden Retrievers zijn uiterst vriendelijk voor alles en iedereen en zeer bescheiden en geduldig van aard. Ze vinden ALLES leuk, als ze dat maar sámen met je mogen doen. Wij kennen geen enkel ander ras dat zich zó makkelijk aanpast aan het leven van de baas/het gezin.

Gezondheid

Mits goed gefokt, zullen zich in de regel niet veel ras gerelateerde gezondheidsproblemen voordoen. De meest voorkomende ras gerelateerde gezondheidsproblemen zijn gewrichtsproblemen (HD / ED) en huidziektes (ICHT). Wij selecteren zeer streng om dit zoveel als mogelijk op voorhand uit te sluiten. Echter, HD en ED kunnen ook op latere leeftijd ontstaan door verkeerde beweging, zoals traplopen, in en uit de auto springen, etc. Dat is dus aan de baasjes om te voorkomen nadat de pups bij ons zijn uitgevlogen. Daarnaast is goede voeding, evenals het voorkomen van overgewicht van groot belang.

 

Castratie/sterilisatie: recente studie van Universiteit Diergeneeskunde Gent (2021) heeft uitgewezen dat er een duidelijke relatie is tussen vroege castratie/sterilisatie en (ernstige) gewrichtsproblemen, vachtverandering en incontinentie. Kort samengevat adviseert de Universiteit teefjes toch wèl te laten castreren maar dan ná het tweede levensjaar doch vóór 2,5 jarige leeftijd om de kans op (levensbedreigende) baarmoederontstekingen en tepelkanker te voorkomen. Voor reuen adviseert zij juist niet te castreren tenzij medisch noodzakelijk of bij veelvuldig rijgedrag/weglopen. 

Beweging en oefening

 Golden Retrievers zijn jachthonden. Dat betekent dat ze veel beweging nodig hebben. Een simpel blokje om een paar keer per dag is dan ook niet voldoende. Rustig dravend naast de fiets is bijvoorbeeld een goede optie op ze in goede conditie te houden. Als het even door bijvoorbeeld een griepje niet zou lukken om flinke afstanden te lopen, passen ze zich wel moeiteloos aan zonder dat ze dan vervelend worden in huis. Het zijn intelligente honden die gemakkelijk te trainen zijn. Ze werken graag voor hun baas en de beste resultaten behaal je met een vriendelijke toon/sfeer. Hoewel er geen makkelijkere en lievere hond ter wereld is, is een puppy- en vervolgtraining wel aan te bevelen. Ze moeten immers leren wat je van ze verlangt.

Voeding

Zelf geven wij onze honden de “OCEAN” brokken van Eukanuba. Dit is een kwalitatief zeer hoogwaardige, 100% graanvrije en hypo-allergene brok op basis van o.a. zeevis en zoete aardappel. Tevens krijgen ze 1 keer per week KVV. Als extra lekkernij krijgen ze een vers visje, stukje groente/fruit en natuurlijk-gedroogde beloningssnoepjes en -kluiven. Met name de ÖCEAN brokken bevelen wij ten zeerste aan, liefst gedurende hun hele leven maar zéker gedurende het eerste levensjaar (de puppyvariant) waarin ze zo enorm hard groeien. Hoogwaardige voeding verlaagt namelijk de kans op gezondheidsproblemen en voorkomt groeipijnen bij puppy’s! Welke voeding je na het eerste levensjaar ook verkiest, volg altijd het voedingsadvies op van de fabrikant en voer “op het oog”, dat wil zeggen dat als je golden net iets te vol wordt, verlaag je de aanbevolen hoeveelheid iets.

Verzorging

Een Golden Retriever heeft een boven- en een ondervacht. Één keer per week goed door borstelen met wat extra aandacht voor de oren en broek i.v.m. mogelijke klitvorming volstaat. Echter, en dit is in onze ogen het énige nadeel van een Golden Retriever, ze verliezen het hele jaar door haar, met extra pieken bij het wisselen van de zomer- en wintervacht. Kwalitatief goed voer geven, scheelt enorm en als ze gezwommen hebben, is het droogblazen met een waterblazer (een soort heel hard blazende föhn) ideaal. Niet alleen zijn ze dan weer lekker droog/fris, maar ook blaas je hiermee de losse haren eruit.

Verder dien je de haren tussen de tenen regelmatig te knippen, indien nodig de nageltjes te knippen, de oorschelp schoon te houden en kan je eventueel de tanden poetsen als je dat wilt. That’s it.